Knjige koje moraš pročitati 2. deo

“Sofijin svet” – Justejn Gorder (Jostein Gaarder)

O knjizi:

Knjiga koja na interesantan način, kroz pisma između petnaestogodišnje Sofije i nepoznatog filozofa, uvodi čitaoca u istoriju filozofije. Zatečena u “zemlji filozofskih čuda”, pitanjma iz pisama Sofija povlači čitaoca za sobom.

Zašto je moraš pročitati?

Zato što će ti biti interesantnija od srdnjoškolskog udžbenika iz filozofije. Zato što je – čak i ako te filozofija ne zanima – tužno je da ne znaš ništa o sofistima, egzistencijalizmu, racionalizmu. Zato što nemaš vremena, pa ti ovo dođe kao ubrzani kurs filozofije. Zato što je Gorder neverovatan!

“Paranoja u Las Vegasu” – Hanter S. Tompson (Hunter S. Thompson)

O knjizi:

Tompson opisuje putovanje sa prijateljem u srce “američkog sna”, prožeto iskustvima izazvanim korišćenjem psihoaktivnih supstanci. Tvorac gonzo novinarstva, kroz ovu knjigu približava sam stil izveštavanja u kom pisac/novinar smešta sebe u centar fabule i izveštava u prvom licu.

Zašto je moraš pročitati?

Zato što ti se dopao film rađen po knjizi. Zato što te, ako te ne zanima novinarstvo, zanima delovanje droge na mozak. Zato što te, ako te ne zanimaju droge, zanima gonzo novinarstvo. Zato što te zanima potencijalna apsurdnost “američkog sna”. Zato što je knjiga šizofreno–haotično–humoristično-fantastična.

fotografija12

“O ljubavi” – Stendal ( Stendhal)

O knjizi:

Knjiga u kojoj je Stendal ukomponovano dao filozofski, izuzetno lični pogled na ljubav. Pojam po kojem je ova knjiga poznata jeste “kristalizacija”, što podrazumeva “ulepšavanje” voljenog bića, pridodavanjem divnih karakteristika koje ono potencijalno ne poseduje.

Zašto je moraš pročitati?

Zbog Stendalovog interesantnog stila pisanja. Zbog toga što je govorio i o svojim ljubavima. Zbog toga što si se nakon nekog od raskida pitao šta ti je uopšte bilo i kako ti se uopšte mogla dopadati osoba koja ti se dopala.

“Venerina delta” – Anais Nin (Anaïs Nin)

O knjizi:

Zbirka erotskih priča koje je ova književnica pisala za bogatog naručioca. Iako pisane izrazito ženskim erotskim pismom, svojom maštovitošću i eksplicitnošcu ove pričeraspaljuju maštu oba pola.

Zašto je moraš pročitati?

Zato što teško da ćeš naići na spisateljicu koja je s toliko žara umela da pliva kroz literarnu vatru. Zato što voliš Henrija Milera i zanima te kako je njegova muza pisala. Zato što je “Venerina delta” istovremeno čulna, poetična i izuzetno provokativna.

fotografija22

“Slika Dorijana Greja” – Oskar Vajld (Oscar Wilde)

O knjizi:

Priča o mladiću koji prodaje dušu kako bi sačuvao mladost i lepotu. Moderna faustovska priča, sa akcentom na odnosu umetnosti i života, estetici, zavođenju, maštanju i kritici licemerja.

Zašto je moraš pročitati?

Zato što te zanima da li je Vajld zaista bio peder. Zato što je umetnost poigravanje sa lepotom, a ovde je ima vise no ičega, čak i kroz romantične opise muškog opažanja muškarca. Zato što je ovo jedna od onih knjiga koje je pročitao svako ko je pročitao Belu grivu a ako nisi čitao ni jedno ni drugo – treba da se stidiš i baciš se na posao.

“Stepski vuk” – Herman Hese (Hermann Hesse)

O knjizi:

Knjiga govori o životu Harija Helera, intelektualca koji živi rastrzan između svoje dve prirode – prirode čoveka i prirode vuka. Kroz kontemplacije, Hari se neretko odaje alkoholu u jednoj od krčmi, upoznajući i Herminu  koja ga uvodi u potpuno nov način života. Kasnije poznanstvo sa kurtizanom Marijom otkriva mu tajne seksa i dovodi do daljih zadiranja u sopstvenu unutrašnjost.

Zašto je moraš pročitati?

Zato što, ako ovo nisi pročitao – to ti je još veći propust nego da nisi pročitao “Sliku Dorijana Greja”. Zato što si i sam rastrzan između svoje ljudske, plemenite i kulturne prirode i prirode vuka – divlje, nagonske i surove. Zato što su “Stepski vuk” i “Demjan” manje–više lektira.

“Vatra i ništa” – Branko Miljković

O knjizi:

Ova zbirka pesmama ljubitelje poezije ostavlja bez daha, a onima koji ne gaje sklonost ka poeziji ipak otvara vrata do nje. Posebnu boju ovim pesmama daje osetan uticaj Heraklitove filozofije na Miljkovića – u kojoj sve od vatre nastaje i sve se vatri vraća.

Zašto je moraš pročitati?

Zato što je ovo azbuka poezije. Zato što su mu reči prepune vatre. Zato što on zna da“ako pronađu zajednički jezik, ptica i vatra mogu da spasu svet”– makar u pesmi.

Nastaviće se…

Post Your Comment Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *