Poslovi koje možeš da radiš od kuće – sa malo i malo više znanja engleskog jezika i bez posebnih veština

Kako i gde da nađeš posao od kuće i možda zauvek prestaneš da mrziš ponedeljak? 

Da li su poznavanje engleskog i, u suprotnom, kliktanje na reklame jedine opcije i alati? 

Radim od kuće, uglavnom kao frilenser, već pet godina i u poslednje vreme od sve više ljudi, bližih i daljih prijatelja i poznanika, dobijam različita pitanja u vezi sa online zaradom. Kako doći do posla, da li i koliko mora da se zna jezik, da li od toga uopšte može da se živi ili su to sve samo pusti snovi neradnički? 

Dobra vest je da je apsolutno moguće raditi od kuće za više nego pristojnu kintu. Druga, još bolja vest je da moguće raditi od kuće i sa i bez znanja engleskog jezika, čak i bez nekih posebnih znanja i veština. 

Poznavanje engleskog jezika, i posedovanje specifičnih znanja i veština je, naravno, prednost, ali postoji gomila opcija i za one koji žele da traže posao isključivo na domaćem tržištu. Ipak, u slučaju domaćeg tržišta, šanse za napredak i dobru kintu su značajno manje.

Lično sam krenula ne od nule nego od minusa. I finansijski i socijalno. Kad sam ulazila u svet frliensa, oko mene nije bilo mnogo ljudi koji su se bavili nečim sličnim, pa je to dosta otežalo proces. Kasnije se baš ta šarenolika putanja pokazala kao izvesna prednost. Zahvaljujući tome, uostalom, danas i stižemo do ove liste i saveta.

Lista koja sledi sadrži prikaz razičitih poslova koje je moguće raditi od kuće, sa malo ili malo više poznavanja engleskog jezika i bez (mnogo) skilova – posebnih veština. 

U nekim od narednih postova, posvetiću se poslovima koji se mogu raditi bez poznavanja engleskog jezika, odnosno – na srpskom jeziku, za domaće klijente.

Pre liste, morala bih reći da ukoliko znate engleski bar na komunikacionom nivou – preporučujem traženje poslova za inostrano tržište. Proces će biti teži, prevođenje stranica i korišćenje gugl translejta – neophodno, ali su i šanse za napredak najčešće neuporedivo veće.

Unos podataka 

Data entry, odnosno unos podataka je posao za koji ti, praktično, i ne treba engleski, osim što sa klijentom najpre moraš da iskomuniciraš to što je potrebno da bude urađeno. U slučaju ovakvih i sličnih poslova, klijenti uglavnom imaju razumevanja za ne tako sjajno poznavanje jezika, pa taj deo ne treba da te brine. Važno je da razumeš opisani posao i da ga odradiš onako kako se od tebe traži, u vremenskom roku koji se traži. 

To može biti svašta – od administrativnih poslova, prekucavanja teksta sa fotografija u excel, preko traženja mailova i kontakata po internetu, sve do nekih malo ozbiljnijih poslova koji imaju veze sa SEO optimizacijom ili vođenjem profila na društvenim mrežama.  

Virtuelni asistent

Virtuelni asistent je, zapravo, virtuelna sekretarica. A šta su zaduženja sekretarice – teško je reći precizno, kao i u offline svetu. Za ove poslove najčešće unapred možeš da vidiš okvirni opis zaduženja, pa lako možeš proceniti da li ti to odgovara i da li potencijalno ispunjavaš navedene uslove. Lično sam upravo sa ovakim poslovima startovala na Upwork-u, a zaduženja za svaki od njih su bila potpuno različita. U jednom slučaju, to je bilo traženje producenta za pozorišnu predstavu dvoje mladih umetnika, u drugom – najklasičniji unos podataka, u trećem – kreiranje buyer persona za potrebe jedne marketing kompanije… 

Toplo preporučujem startovanje sa baš ovim tipom poslova jer je velika šansa da ćeš usput naučiti mnogo toga novog, savladati veštine i programe koji će biti od pomoći u daljoj potrazi i radu. 

Korisnička podrška

Za one čije je poznavanje engleskog dobro, a nemaju problem ni sa komunikacijom sa ljudima – customer support, odnosno korisnička podrška, je odlična opcija. Ovaj posao se može obavljati u chat i audio formatu, čemu najčešće prethodni i adekvatna obuka. U oba slučaja, dobra i brza internet konekcija je preduslov. Poneki poslodavci imaju i druge zahteve poput određene opreme – slušalica i mikrofona. 

Ako je ovo nešto u čemu možeš da vidiš sebe – budi slobodan ili slobodna da kupiš potrebnu opremu. Malo ulaganje će se vrlo brzo pokazati isplativim.

Predavanje engleskog

Još jedan posao za one čiji je engleski na zavidnom nivou. Za ovaj izvor online zarade si do sada sigurno već čuo/la. Trenutno je sve više poslodavaca koji zahtevaju i posedovanje diplome – sertifikata o nivou znanja engleskog jezika, a za poneke poslodavce, posebno na inostranom tržištu, šanse se daju samo onima kojima je engleski maternji jezik. Ipak, nemoj da te sve ovo obeshrabri jer je moguće pronaći agencije koje daju šansu za zaposlenje i onima bez diplome. Teže i uz više čeprkanja po oglasima, ali je moguće. 

Na samom početku, u pokušaju da nađem posao ovog tipa, dobila sam i ponude za predavanje engleskog u Kini, uz ugovor na godinu dana, što za mene svakako nije bila opcija iz više razloga. Ali ako takva ponuda nije nešto od čega bi ti automatski odustao/la – eto još jedne ideje.

Kopirajting

I za posao kopirajtera ti, naravno, treba dobro poznavanje (u ovom slučaju – engleskog) jezika, rekla bih i veština igranja sa rečima, ali sve češće srećem ljude koji nemaju nikakve jezičke veštine, pa se svejedno bave pisanjem najrazličitijih sadržaja. Biti kopirajter, dakle, znači pre svega pisati. Nekad je to pisanje za blogove, nekad sajtove, nekad su u pitanju postovi na fejsbuku i instagramu itd. 

Ako ovo zvuči kao privlačna opcija – na internetu danas ima i gomila kurseva koji će ti pomoći da stekneš neka osnovna znanja. Dalje je uglavnom sve na tebi, da li ćeš i koliko nastaviti da nadgrađuješ svoja znanja. Sajt Udemy sadrži najrazličitije kurseve po cenama već od 11 dolara, pa nije loše da baš tu potražiš odgovarajuće kurseve i tako popuniš svoj prazan hod u traženju posla od kuće.

Fotograf

Slično kao i sa poslom kopirajtera: ovo su nekad bila zaduženja koja su podrazumevala određene veštine, nekad i obrazovanje, ali u 2019. godini je svako i fotograf i kopirajter, tako da posedovanje nekih specifičnih znanja ili diplome ne treba mnogo da te brine. Ako misliš da imaš dobro oko za fotografiju, ako imaš dobar fotoaparat – zašto da ne. Laganim koracima, tvoje veštine i strasti se mogu razviti i doneti dobru zaradu.

Izbora je mnogo – od fotografisanja najrazličitijih događaja, preko pravljenja fotki za fejsbuk stranice, pa sve do prodavanja fotografija putem agencijskih sajtova. Kreni sa pravljenjem svog portfolija (ili čak sajta) i igraj se, usput savlađujući i fotošop jer će to biti još jedna alatka neophodna za ovaj biznis. 

Gde da tražim poslove? 

Izbora je mnogo kao i online platformi za freelance-ovanje. 

Upwork

Preporučila bih Upwork jer se, prema mom iskustvu, pokazao kao prilično jednostavna platforma, na kojoj konkurencija nije nepobediva. U nekom od narednih postova, fokusiraću se na pravljenje profila na Upwrok-u, šta su neki trikovi, stvari koje je dobro znati itd. U međuvremenu, ako je sve ovo već privuklo tvoju pažnju – napravi profil na Upwork-u i počni da razgledaš oglase. Na youtube-u je i gomila tutorijala koji će ti dati odgovore na neka od najvažnijih pitanja u vezi sa ovom freelance praltofrmom, od tvoje potencijalne satnice, do toga kako da napišeš kvalitetno propratno pismo. Priključi se i facebook grupi – Upwork Srbija, prelistaj postove ili pitaj za pomoć.  

Anomadic 

Andomadic je domaća platforma za full-time, remote poslove. Ok za startovanje, ali nisam sigurna da je i najbolja opcija za nastavak frilensovanja, s obzirom da je su cene po satu prilično prilagođene našem tržištu. To znači da ćeš, u proseku, za isti posao na Anomadic-u biti plaćen/a manje nego na Upwork-u. Slično je i sa većinom poslova koje možeš da nađeš na Poslovi.infostud. Što i dalje ne znači da treba da preskočiš obe platforme. Testiraj sreću i na njima jer će tu konkurencija svakako biti manja nego na inostranim sajtovima.

Craigslist 

Pretraga poslova na Craigslist ume da bude prilično zbunjujuća. Preporučujem traženje po ključnim rečima poput “from home”, “remote”, “freelance”… u svim gradovima koji ti padnu na pamet – potpuno je nebitno. Za razliku od sajtova poput Upwork-a, traženje poslova na Craigslist ide bez posrednika, pa su i šanse za razne vrste prevara veće. Što bi se reklo, otvori četvore očiju i zapamti: ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito – verovatno je tako. 

Freelancer 

PeoplePerHour

– … 

Pitaj gugl i daće ti i nastavak spiska. Prostudiraj poneke od lista, prednosti i mana određenih platformi i pronađi onu koja ti najviše odgovara.

Koliko vremena je potrebno da bi se pronašao posao? 

Na redu je odgovor koji svi ne volimo, a on glasi: ZAVISI. 

Na Uprwok-u će ti, u proseku, trebati između mesec i dva. Moj savet je da online posao počneš da tražiš uporedo sa, recimo, trenutnim zaposlenjem i da ne očekuješ da će se posao pojaviti preko noći, već da svakodnevno u ovaj proces uložiš po malo vremena ili – svo vreme koje imaš, ako ne postoji drugi posao na kom trenutno radiš.

Dodatni saveti za traženje posla od kuće

– Dobro razmisli o svojim veštinama i poslovima koje bi mogao/la obavljati 

– Pronađi “svoju” platformu 

– Počni sa specifičnim pretragama poput “virtual assistant”, “data entry”, “entry level”…

– Sastavi svoj CV i propratno pismo i pronađi nekoga ko će ih prevesti ili proveriti da li su dobro napisani 

– Doteraj vizuelno svoj CV u programima poput Canva

– Razmisli o ulaganju u dodatno usavršavanje iz oblasti koja te zanima i pronađi kurseve na sajtu Udemy

– Čuvaj se poslova koji obećavaju nerealno veliku i privlačnu zaradu 

– Uvek proveri kompaniju ili traži reference ukoliko honorarni posao tražiš na sajtu bez posrednika 

– Guglaj, guglaj, guglaj 

– Pitaj, pitaj, pitaj 

Kao i u offline svetu, i za traženje posla na internetu treba vremena. Sa malom razlikom, što ti za traženje posla online najčešće ne trebaju stranka i isplativa poznanstva. Sve je na dohvat ruke, uz samo malo guglanja i gledanja bezbroj tutorijala.

Ne obeshrabruj se, ne veruj lošim glasovima u glavi i ne zamišljaj da je online posao nešto što se događa drugima jer nije. Veoma je dostižno, a sav trud koji uložiš u ovo putovanje – vratiće ti se duplo. Doduše, i sav tvoj uspeh će zavisiti samo od tebe i toga koliko vremena uložiš u ovu potragu. Idealno bi bilo svakog dana učiniti nešto malo na ovom polju: izguglati ponešto, napraviti profil, pogledati tutorijal, poslati CV.

U međuvremenu i čekanju na narednu tekst – pitaj me ovde, na fejsbuku, u komentarima, u mailu – bilo gde, sve što te zanima. 🙂

2 Replies to “Poslovi koje možeš da radiš od kuće – sa malo i malo više znanja engleskog jezika i bez posebnih veština”

Damnjan

November 14, 2019 at 5:52 am

Koje je tvoje misljenje o Fivveru?

Reply

    Dijana

    November 14, 2019 at 1:56 pm

    Ako imaš vremena da testiraš nekoliko platformi istovremeno – super! Ja sam pokušala pa se to činilo kao puno vremena, zato sam se fokusirala samo na Upwork. Koliko znam, Fivver ima svojih prednosti u odnosu na Upwork, ali se sve vrti oko cifre od $5, dok na Upworku možeš startovati sa tom satnicom i već je posle prvog/drugog posla duplo povećati.

    Reply

Post Your Comment Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *