Poslovi koje možeš da radiš od kuće – bez znanja engleskog jezika

Ne govoriš engleski jezik, a želiš da radiš od kuće? Da li je to uopšte moguće? 

Da i da! 

– SIGURNO možeš da radiš posao od kuće ako je to ono što stvarno želiš!

– SIGURNO možeš da odvojiš vreme za traženje posla online uporedo sa trenutnim poslom!

– SIGURNO će tvoj online posao moći da postane tvoj glavni izvor prihoda u nekom trenutku!

– SIGURNO je moguće pronaći posao i bez zanja engleskog jezika – ali uz nešto više mašte i razmišljanja “izvan kutije”!

Naravno, bez znanja engleskog jezika tržište za koje radiš se značajno smanjuje, a samim tim i potencijalna zarada, ali izbor poslova je i dalje prilično dobar. 

Pre nego što sam ovladala engleskim jezikom dovoljno da bih mogla da na njemu i pišem, radila sam najrazličitije više i manje plaćene poslove na srpskom jeziku, neke sa odličnom zaradom, neke full-time, neke honorarno. Tako je, i ovoga puta, lista koja sledi uglavnom bazirana na ličnom iskustvu ili na iskustvima ljudi iz mog okruženja. 

Održavanje profila na društvenim mrežama

Za održavanje profila na društvenim mrežama uglavnom je potrebno da:

– Imaš dobar osećaj za marketing

– Poznaješ (baš dobro) društvene mreže

– Umeš sa rečima 

– Poznaješ (makar) osnove fotografije i fotošopa

Neke od ovih veština mogu se savladati “u hodu”, za neke je potrebno izdvojiti vreme i posvetiti se online kursu. Ono što često predstavlja najveći izazov jeste inicijativa, odnosno ostvarivanje prvog kontakta sa potencijalnim klijentima. Lično sam birala isključivo klijente koji se bave nečim u čemu i sama uživam, iza čega bih mogla da stanem, pa se tako najčešće radilo o lokalnim restoranima, poslastičarnicama… i njihovim fejsbuk profilima. 

Pronađi, dakle, potencijalne klijente i njihove fejsbuk stranice, proveri da li ih neko već održava. Ukoliko misliš da stranica ima dobar potencijal i da bi mogao/la da ostvariš dobru komunikaciju sa potencijalnom ciljnom grupom – kontaktiraj ih sa predlogom o saradnji, a u međuvremenu napravi cenovnik svojih usluga. I za bilo kakvu pomoć u ovom procesu – slobodno me kontaktiraj. 🙂 

Prodaja stvari online

Ovom vidu zarade uglavnom treba pristupiti kao dodatku redovnim primanjima. Ili bar do momenta u kom se ne pokaže suprotno.

U Srbiji ima dosta sajtova koji se bave prodajom novih i polovnih stvari, a uz nešto više angažovanja i malo veštine – na njima je moguće ostvariti i solidnu mesečnu zaradu. Poznajem ljude koji su na ovaj način mesečno i kontinuirano zarađivali više od 20.000 dinara, a neki od najpoularnijih sajtova za ovaj vid trgovine su:

Limundo/Kupindo

KupujemProdajem

Moje krpice

Ako imaš, a sigurno imaš, stvari bez kojih možeš, kojih želiš da se rešiš – od garderobe i obuće, preko knjiga, do tehnologije – napravi dobri fotografije i počni sa dodavanjem sadržaja u svoju online prodavnicu. Prati šta se prodaje najbrže i najviše i uči na primerima najboljih prodavaca.

Korisnička podrška, call centri i online prodaja

Naravno, u slučaju da ne mrziš da provodiš sate i sate razgovarajući sa nepoznatim ljudima – različiti call centri čekaju baš na tebe! 

Izbor poslova je priličan, poneke je moguće raditi od kuće, a poneke ne, ponekad se radi o prodaji putem telefona, ponekad o korisničkoj podršci. Potraži one sa remote pozicijom i imaj na umu i to da se zarade često obračunavaju na procenat, odnosno po učinku, nekada sa osnovnim delom plate, a nekada bez. 

Većina agencija organizuje obuku za polaznike, pa specijalne veštine ne moraju da te brinu. Dovoljno je uglavnom samo da imaš stomak i živce za sve to, a velik izbor poslova često se može naći i na PosloviInfostud.

Posao frilens novinara/kopirajtera 

Još jedna ideja za one koji dobri sa rečima. 

O poslu kopirajtera sam pisala u prethodnom postu, ali je potrebno biti nešto kreativniji kada se radi o pronalaženju klijenata na domaćem tržištu. 

S obzirom da su je čekanje na objavljivanje oglasa za posao dug i neizvestan proces – kontaktiraj marketing agencije, online i štampane novine i magazine… Obrati im se kao frilenser – spoljni saradnik/saradnica, sa predlogom za saradnju, predstavi se, pošalji CV, najbolje zajedno sa primerima prethodnih tekstova ili projekata. 

Imaj na umu da tvoj CV ovde igra ogromnu ulogu, zato potraži originalna rešenja i razmišljaj “izvan kutije”. Sajt Canva ima odlične template-ove koji ti mogu dati ideju za kreiranje efektne radne biografije.

Posao frilens fotografa/grafičkog dizajnera

Na sličan način, i oni koji imaju “dobro oko” za fotografiju ili su vešti u programima za obradu fotografija mogu da kontaktiraju marketing agencije u potrazi za frilens saradnjom. 

Marketing agencije neretko zapošljavaju eksterne saradnike, ali svemu ovome ne treba pristupiti naivno i očekivati da do prvog projekta dođe preko noći. 

Iako verujem da se treba usuditi i aplicirati i za poslove i kada nemaš dovoljno iskustva, isto tako – treba biti realan i ne precenjivati sopstvene sposobnosti ili potrebe klijenta. Šanse da te neko zaposli bez iskustva u korisničkom centru su velike, ali su male šanse da pronađeš marketing agencije radu da sarađuje nekim ko nema baš ništa u svom portfoliu.

Poslovi u vezi sa lepotom

Šminka, nokti, veštačke trepavice, masaže… Danas postoji ogroman izbor kurseva za popularne bjuti tretmane, u trajanju od po nekoliko dana i sati do po nekoliko meseci. Na kraju obuke polaznici dobijaju sertifikat, a ulaganje je u ovom slučaju, očigledno, neophodno.

Ipak, ukoliko imaš dobar plan za razvijanje posla – ulaganje će se veoma brzo i isplatiti. Zato je važno znati i to da ovakvi poslovi danas teško opstaju bez dobre online promocije, pa je uporedo sa obukom potrebno izdvojiti i vreme za prikupljanje potrebnih informacija o vođenju profila na društvenim mrežama i eventualnom ulaganju u online marketing.

Još neke ideje:

– Briga o kućnim ljubimcima

– Izrada nakita, hrane, nameštaja…

– Organizovanje događaja

– Pisanje radnih biograifija i seminarskih radova

Šta ako nemaš dovoljno iskustva? 

Neki od pomenutih poslova ti se čine kao dobra prilika? Ili si, usput, dobio/la novu ideju za online zaradu? Ono što dalje možeš da uradiš jeste da počneš da pripremaš svoj portfolio.

Kako? 

Za one koji nemaju dovoljno iskustva u određenoj oblasti, ovaj deo procesa bi mogao da potraje.  

Recimo da želiš da se oprobaš u poslu novinara/kopirajtera – počni sa otvaranjem svog bloga/sajta ili prihvati opciju volonterske saradnje sa nekim online časopisom. Na ovaj način ćeš i usavršiti svoje pisanje i imati primere koje ćeš moći da pošalješ budućim klijentima. 

Slično je i sa fotografisanjem ili održavanjem profila na društvenim mrežama. Da li neko od tvojih prijatelja ima privatni biznis i fejsbuk stranicu koju bi ti rado predao na održavanje? Ili je bolje da napraviš svoju fejsbuk stranicu? Ili je trenutak da počneš da fotografišeš muzičke događaje?

Think outside the box 

ili

Potencijalno profitabilne ideje – ali bez instant zarade

Istovremeno pozitivna i negativna strana interneta je to što danas svi možemo da budemo eksperti, online koučevi, influenseri… Ali zašto iz ove mogućnosti ne izvući ono najbolje i razmisliti o kreiranju sopstvenog brenda? Ako postoji nešto u čemu misliš da si stvarno dobar/dobra, ako imaš znanja i veštine kojima bi mogao/la da naučis druge, razmisli o svom:

– Sajtu 

– Youtube kanalu

– Online kursu

– Online prodavnici 

Možda si difovac koji bi bio odličan online nutricionista? Ekonomista koji bi mogao da postane online finansijski savetnik? Muzičar zainteresovan da drži online časove gitare? 

Najvažnije je krajnje ozbiljno shvatiti širinu interneta i prihvatiti da ograničenja, praktično, ne postoje. Ili, recimo to ovako: kada se o online poslovima radi – ti si sve svoje mogućnosti i sva svoja ograničenja. 

Svaka od opcija (blog, youtube kanal, online kurs…) pruža više od jednog načina za ostvarivanje zarade, a na raspolaganju je i bezbroj kurseva i opcija za usavršavanje svojih znanja i veština, gradeći sebe u smeru koji želiš. 

U procesu traženja ideje, postavi sebi nekoliko pitanja:

– Šta je ono što mi stvarno dobro ide?

– Šta je ono u čemu moji prijatelji kažu da sam dobar-dobra? 

– Šta volim da radim u slobodno vreme?

Iako se poslednje pitanje čini naivnim, često baš ono krije odgovor, smer u kom bi trebalo da se razmišlja i kada se radi o online poslovnim prilikama. S obzirom da svaka od potencijalnih ideja zahteva i ozbiljno ulaganje vremena, suština je pronaći ono što ćeš voleti da radiš i čemu ćeš rado posvetiti svoje slobodno vreme. Posle toga – pripremi se na mnogo čitanja i pretraživanja. Pogledaj šta i kako rade oni koji su već izgradili svoj brend, potraži tekstove i youtube videe koji ti mogu dati odgovor kako izgraditi lični brend, kako brendirati samog sebe i slično. 

Za neke od pobrojanih stvari sam daleko od eksperta, ali ću rado dati sve odgovore koje mogu ili pomoći u usmeravanju dalje pretrage. 🙂

Srećno! 

Post Your Comment Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *